Mevsimsel SEO Nedir? Neden Önemli ve Gerekli?

Mevsimsel SEO Nedir? Neden Önemli ve Gerekli?

Dijital pazarlamanın bir kolu olan arama motorları ile uyumlu içeriklerde gemi kaptanı SEO, sezona göre değişkenlik gösterebilecek stratejiler içerir. Mevsimsel pazarlama veya mevsimsel reklamcılık olarak da adlandırabileceğimiz mevsimsel SEO üzerine merak ettiklerinizi bu içeriğimizde aydınlatacağız.

Sürdürülebilir yani evergreen içeriklerin uzun ömürlü özelliğinin yanı sıra mevsimsel SEO çalışması ortalama birkaç aylık süreci kapsar. İçeriğimizde sezonun trendlerini yakalayan ve mevcut aranma hacmini efektif çalışmalarla işleyen mevsimsel SEO örnekleri ve ihtiyaç duyabileceğiniz püf noktaları ile şimdi huzurlarınızda!

Mevsimsel SEO Nedir?

Yılın belirli dönemlerinde internet kullanıcılarının arama motorlarında daha yoğun oranda sorguladığı konulara yönelik yapılan SEO çalışmaları mevsimsel SEO projesini kapsar.

Özellikle bir e-ticaret sitesiyseniz mevsimsel SEO projesi yürütmek o sezona özgü müşteri ve satış potansiyelini verimli kullanmanızı sağlayacaktır. 

Mevsimsel SEO çalışmalarının her yıl yeniden güncellenmesi ve bir önceki yıl gözden kaçan noktaların tespit edilip açığın kapatılması gereklidir. Yani, her ne kadar sezonluk bir çalışma olsa da her yıl aynı dönemde çalışmanın güncellenmesi, yeni yılın gerekliliklerine uygun revizyon planlaması yapılmalıdır.

Peki, mevsimsel SEO çalışmaları hangi başlıklar altında incelenebilir?

Zaman Odaklı Mevsimsel SEO

Yaz, sonbahar, ilkbahar ve kış sezonu odaklı birkaç ayı kapsayan SEO çalışmalarıdır. Sezon sonu indirimleri, yeni sezon ürünler ve kampanyalar bu gibi süreçlerde işlenebilir.

Etkinlik ve Kutlama Odaklı Mevsimsel SEO

Öğretmenler Günü, Sevgililer Günü, Ramazan - Kurban Bayramı gibi özel gün ve kutlamalar odaklı SEO çalışmalarının bütünüdür. Sevgililer Günü’nde çiftlere özel ürün pazarlamaları, Öğretmenler Günü hediyeleri, 11.11 Kasım indirimleri ve Black Friday fırsatları etkinlik ve kutlama odaklı mevsimsel SEO çalışmalarıdır.

Mevsimsel SEO Neden Önemli ve Gereklidir?

SEO çalışmalarında anahtar kelime, url ile yönlendirme, link çalışmaları, blog içerikleri, ürün ve kategori açıklamaları gibi teknik kavram üzerinde yoğunlaşırken bu gibi mevsimlik yani sezonluk fırsatları kaçırmamak da bir o kadar önem taşır. 

Teknik ve kurgusal sistemlere ek olarak SEO projeleri dahil birçok pazarlama stratejisinde ezber yöntemlerin dışında, mevsimin trendlerini yakalamak gibi ilham verici detay çalışmalar yürütmek marka değerini artırmaktadır.

Mevsimsel SEO ile mevcut hedef kitlenize ulaşma kapasitenizi ölçümleyebilirsiniz. Özellikle online platform üzerinden satış yapan bir e-ticaret sitesiyseniz pazarladığınız ürün ve hizmetin hedef kitlenize ulaşma oranının en yüksek olduğu süreç mevsel SEO çalışmalarını kapsar.

Mevsimsel SEO Örnekleri

Mevsimsel SEO en genel ve özet tabiriyle sezonluk pazarlama stratejisidir. Çoğunlukla yılın birkaç aylık veya kısa bir sürelik alanını kapsar. Özellikle e-ticaret sitelerinin değerlendirebileceği, satış artırabileceği efektif bir süreçtir.

Peki, hangi dönemlerde mevsimsel SEO çalışmaları yürütülebilir?

  • Okul Açılış Dönemleri
  • Yılbaşı
  • Sevgililer Günü
  • Dünya Kadınlar Günü
  • Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı
  • Yaz Tatili Süreci
  • Kasım 11.11 Yalnızlar Günü
  • Öğretmenler Günü

gibi özel gün ve kutlamalar, dini ve milli bayramlar, kadın ve erkeklere özel günler, meslek gruplarına hitap eden günler hedef kitlenize uygun satış ve pazarlama stratejileri yapmak için ideal zamanlardır. Bu gibi dönemlerde ne tip çalışmalar yürütmeniz gerektiğini ise mevsimsel SEO planlaması gösterecektir.

Örneğin Antalya’nın Türkiye yaz turizmindeki yeri değişmez. Ancak mevsimsel olarak bu trend değişebilir; yaz aylarına doğru Antalya odaklı aramalarda dalgalanma olabilir. Başka bir örnek, 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlaması her yıl tekrarlanır; ancak trendi tüm yıl boyunca aynı oranda devam etmez.

Mevsimsel SEO Nasıl Yapılır? Önemli Püf Noktaları

Mevsimsel SEO planlaması yaparken doğru stratejilere ihtiyaç duyarsınız. Peki, mevsimsel SEO optimizasyonu nasıl yapılır, hangi yol izlenmeli ve nelere dikkat edilmeli?

SEO Nedir? Nasıl Yapılır? - Kapsamlı SEO Rehberi İçin Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz.

Trendleri Takip Edin ve İçeriklerinizi Trende Uyumlu Üretin

Dönemsel yani mevsimsel SEO uygulamasında mihenk taşınız elbette arama motorları ile uyumlu içerikler üretmek. Sezonun gündemine göre içerik üreterek mevsimsel SEO kolunda ciddi bir çalışmaya girişebilirsiniz. 

Eğer web sitenize ziyaretçi kazandırmak ve dolaylı olarak ürün ve hizmet satışında hız kazanmak istiyorsanız kaliteli mevsimsel SEO içerikleri üretmek iş planınızda mutlaka bulunmalı.

Seo uyumlu blog yazıları üretirken web sitenizin Google gözünde kazandığı güç ve otoritenin kulvarı da oldukça önemli. Yani, web site karakteri ile ürettiğiniz içerikler arasında anlamlı bir bütünlük bulunmalı. Son güncelleme ile kullanıcı deneyimini ön plana çıkaran Google algoritmaları için yüksek hacim, anahtar kelime ve trend avcılığının yanı sıra fayda sağlayan içerikler de bir o kadar önemli.

Mevsimsel Trendler ile Sektörünüz Arasında Köprü Kurun

Bu aşamada trendleri kendi markanıza optimize edilmiş içeriklerle yakalayabilirsiniz. Örneğin, yaz sonu ve eylül ayında başlayan okul sezonunu ele alalım. Mevsimsel SEO odağımız okul açılışı olsun. 

Peki, bu konuyu hangi tip web sitesi nasıl işlemeli?

  • Çanta ve aksesuar satışı yapan bir e-ticaret sitesiyseniz “okula dönüş” kampanyası adı altında okul çantalarında satış odaklı stratejiler izleyebilirsiniz.
  • Yardımcı kitap, test ve konu anlatımlı kaynaklar pazarlayan bir web sitesiyseniz her yıla özel ders kitaplarında veya sınava hazırlık odaklı kitap ve kırtasiye ürünlerinde çalışma yapabilirsiniz.
  • Beslenme ve diyet üzerine bir web siteniz varsa çocuk beslenmesi, pratik kahvaltılık ve beslenme çantası öğünleri üzerine içerikler üretebilirsiniz.
  • Mobilya, tasarım odaklı bir web sitesiyseniz çalışma odası takımları ve çalışma verimini artıran dekorasyon ipuçları üzerine çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Tekstil sektöründe bir firma iseniz okulda giyilebilecek kıyafetler ya da okul takımlarıyla uyumlu kombinler üzerine içerikler hazırlayabilirsiniz.

Mevsimsel SEO İçerikleri Sezon Öncesi Güncellenmiş Olmalı

Mevsimsel SEO çalışmalar 3 ana dönemde incelenebilir:

  • Yükseliş
  • Etkileşim
  • Gerileme

Bu 3 dönemin ilki sezona doğru giden süreçtir. Örneğin, Kurban Bayramı yaklaşırken birkaç hafta öncesinde kullanıcılar Kurban Bayramı ne zaman, kaç gün tatil? Gibi aramalar yapmaya başlayacaktır. Bu etapta içeriklerinizi mutlaka üretmiş ve yayına vermiş olmanız gerekir. Trafik kazanabileceğiniz bir dönemdir.

Etkileşim dönemi içeriklerin okunduğu, ürün ve hizmetlerde satışın arttığı dönemdir. Bu dönemde yani zirve süreçteyken kullanıcıların hangi aramaları ile trafik kazandığınızı iyi analiz ederseniz bir sonraki yıl aynı dönem için elinize somut veriler toplamış olursunuz.

Gerileme dönemi sezonun yavaş yavaş uzaklaştığı dönemdir. Bu süreçte ilgili içerikler özelinde trafik oranı düşebilir; bu beklenen bir durumdur.

İçerik üretimi konusuna hızlıca değindikten sonra bir diğer püf noktası içerik güncellemeleri hakkında bilgiler sunalım:

Mevsimsel SEO içeriklerinde bel kemiğini en az 3 hafta öncesinden harekete geçmek oluşturur. Doğru zamanlama sezonluk içerikler için altın değerindedir. 

Ramazan ayı, Sevgililer Günü gibi spesifik süreçlerde o güne veya o sürece has içeriklerin mutlaka haftalar öncesinden tamamlanmış, yeni yılın trendlerine uygun şekilde güncellenmiş olması gerekir.

Mevsim odaklı SEO içerikleri nasıl güncellenir?

  • İçerik güncelleniyorsa bir önceki yıl üretilmiş demektir. Geçen yılın tarihleri güncel yıl ile değiştirilmelidir.
  • İlgili konu üzerinde iyi pozisyon kazanan rakip içerikler incelenmeli; bu içeriklerle kendi içerikleriniz arasında bilgi eksikliği olmamasına gayret edilmelidir.
  • İçeriğin görselleri ve videoları yeni yıla ve mevsime uygun güncellenmelidir.
  • Anahtar kelime analizi sağlanmalı; bir önceki yıldan farklı olarak yeni hacim kazanmış anahtar kelimeler yazı içerisine entegre edilmelidir.
  • Üretilen yazının SEO analizi yapılmalı; elde edilen trafiğin kaynağı anahtar kelimeler yazıdan kesinlikle çıkarılmamalı; eğer yazı hiç trafik kazanmamış ise tümüyle yeniden yazılmalıdır.

Sezon Özelinde Web Sitenizle Optimize Sayfa Oluşturun

Mevsim odaklı içerikler üretmenin dışında bir diğer önemli faktör bu içeriklerin bir araya getirildiği özel sayfalar oluşturmaktır. Çanta ve aksesuar üzerine bir e-ticaret sitesi olduğunuzu varsayalım. 

Okula dönüş sezonu için yepyeni bir sayfa oluşturarak bu sayfa içerisinde sırt çantası, beslenme çantası, laptop çantası ya da okul ayakkabısı, spor ayakkabısı kategorilerinizi birleştirebilirsiniz.

Ayrıca ürettiğiniz blog içeriklerini de yine ürünlerle birbirine paralel olarak bu sayfada sergileyebilirsiniz. Öğrenci, okul, çalışma, sınav ve verim yükseltme odaklı blog içeriklerinin en sonunda okul çantası, okul ayakkabısı gibi ürünlerinize yönlendirme yapabilirsiniz.

Yeni açılan sayfayı ilgili konu üzerinde renk ve görsellerle tasarlayarak ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Sayfanın orta ve üst bölümünde ana ürünleri ve hizmetleri, sağında ve solunda okuyucunun ilgi duyabileceği sezon ile ilgili içeriklerin listesini verebilirsiniz. 

Yorum

WhatsApp'tan Mesaj Gönderin