SEO Uyumlu Makale ve İçerik Oluşturmanın Püf Noktaları

SEO Uyumlu Makale ve İçerik Oluşturmanın Püf Noktaları

Markanızı online platformda zirveye taşımaya ne dersiniz? Elbette, yanıtınız yüksek bir evet! ise Seo uyumlu makale ve Seo içeriği hakkında mutlaka bilgi sahibi olmak isteyeceksiniz… Arama motorları, günbegün hızlanan yarış ortamı ve bir çeşit "sanal pazar yeri" özelliğini kazandığı için, bu aşamada rekabeti istikrarla devam ettirmenin yeri epey mühim.

Rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacak alternatif çözümler arasında Seo uyumlu içerik üretmek altın değerinde; ancak aynı düzeyde zaman, sabır ve emek isteyen bir süreç. Marka ve ürünlerinizi, sunduğunuz hizmeti, kurumsal kimliğinizi veya aktardığınız herhangi bir bilgiyi internetteki mevcut benzerlerinden farklılaştırmak ve arama motoru kalite kriterlerine uyumlu hale getirebilmek adına, işe Seo uyumlu makale nasıl yazılır sorusuna yanıt arama etabından başlayabilirsiniz!

Seo uyumlu makale ve içerikleri online camiada öne sürebilmek için uygulamanız gereken adımların tamamında SEO kurallarına riayet etmeniz gerekecek.

Google, Yahoo, Yandex gibi arama motorları, internet kullanıcılarının sorguladığı kelimeler üzerinden o konu ile alakalı en kaliteli içerikleri url listesi halinde sunar. Bu listede web siteniz ve içeriğinizin üst sıralamada olması için SEO uyumlu makale konusunda belirli bir donanıma sahip olmanız gerekecek. 

Şimdi, Arda Karaçayır Blog platformunda SEO uyumlu makale yazarlığı hakkında ihtiyacınız olan bilgileri paylaşıyor olacağız, hazır mısınız?

Seo Uyumlu Makale ve İçerik Oluşturmanın Püf Noktaları

Seo Uyumlu Makale Nedir?

SEO uyumlu makale, en açık ifadeyle SEO, (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru ile uyumlu (optimize) yazılmış, metinlerin tümü için kullanılan genel bir terimdir. Elbette SEO uyumlu makale yazmak için belirli kurallar söz konusu.

Bu metinler, kaleme alındığı konu ile alakalı özgün bilgiler içeren ve okuyucunun maksimum düzeyde fayda sağlayabileceği nitelikte olmalıdır. Aynı oranda açık, anlaşılır ve akıcı bir dil kullanılması bilgi aktarımını kolaylaştıracaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu doğrultusunda SEO uyumlu içerik yazmak, hem web sitesinin teknik SEO kuralları ile tutarlı hem de okuyucunun yazıdan beklentilerini karşılayan bir makale hazırlamak anlamına gelir. Yani, ne tam olarak teknik gayeyle mekanik bir kurgu oluşturulmalı ne de SEO kuralları dışına çıkılarak bir çeşit edebi metin hazırlanmalıdır; aslolan bu iki etkenin arasında mükemmel dengeyi yakalamaktır.

Rakiplerin ilgili konuda ürettikleri makalelerden ziyade, okuyucunun web sitenizdeki içeriği tercih etmesi yani sizin url adresinize tıklaması haliyle size organik trafik getirmesi ve bu sayfada belirli bir süre vakit geçirmesi başta Google gibi Arama Motorları’nın analiz edeceği bulgulardır.

SEO uyumlu makaleler ve SEO içerikleri hakkında ısınma bilgilerini paylaştık. Artık siz de bu camianın gereklilikleri hususunda bazı ipuçlarına eriştiniz. Şimdi dilerseniz, SEO uyumlu yazılar ile ilgili daha kilit konulara değinelim. Bir makalenin SEO uyumlu olması nasıl sağlanır, SEO uyumlu makale nasıl yazılır? İşte konuyla ilgili diğer önemli detaylar:

Seo Uyumlu Makale Nedir

Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Seo uyumlu makale yazılarının en önemli püf noktasını açıklıyoruz: Anahtar kelimeler! İçerik yazarlığı jargonunda ‘keywords’ olarak sıkça sözü geçen anahtar kelimeler, SEO uyumlu makale ve tüm metinlerin bel kemiği, mihenk taşıdır.

İnternet kullanıcılarının Arama Motorları ile arattığı anahtar kelime kalıpları, metnin içerisinde muhakkak yer almalıdır. Başarılı bir SEO metni, konu ile alakalı en yüksek aranma hacmine sahip anahtar kelimelerden minimum 5 adet bulundurmalıdır. Anahtar kelimeler, adı üzerinde kullanıcıların web sayfanızdaki içeriğe tıklamasını sağlayan bir çeşit anahtar veya aracıdır, diyebiliriz.

Keyword tool gibi çeşitli anahtar kelime analiz araçları sayesinde makaleniz içinde geçmesi gereken keyword listesine kolayca ulaşabilirsiniz. Bu araçlar, anahtar kelimenin aranma hacmini, uzun kuyruklu anahtar kelime (long tail keywords) çeşitlerini, anahtar kelimenin artan (+) veya azalan (-) trendini tek tek analiz eder ve sonuçları saniyeler içinde listeler.

Seo metin yazarı, bu liste içinden en yüksek hacimli olanları yani kullanıcıların en çok merak edip arattığı kelimeleri alıp yazıda kullanmak üzere not etmelidir. Yüksek hacimli anahtar kelimelerin tamamının kullanılması, arama motorlarında o metnin üst sırada çıkma ihtimalini kuvvetlendirir. Bu aşamada, anahtar kelime kullanımının en önemli püf noktası homojen dağılımdır.

Anahtar kelimelerin bazıları soru niteliği taşır. Örneğin: Seo uyumlu makale nasıl yazılır? Soru özelliği taşıyan bir anahtar kelimedir. Makale yazarı, bu gibi anahtar kelimelerden yazıda anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde çeşitli alt başlıklar oluşturabilir.

Alt başlık oluşturmak, doğru planlanmış bir metin inşa etmenin bir diğer önemli detayıdır. Çünkü, sunulan bilgilerin belirli şekilde programlanmış olması, anlaşılır ve aşama aşama ilerlemesi hem okuyucu açısından daha konforlu hem de Arama Motoru kriterleri açısından daha sistemlidir.

Herhangi bir konu hakkında bilgi edinmek isteyen site ziyaretçisi, aradığı bilgiye direkt olarak ulaşmak ister ve bu bilgilerin doğruluğu elzemdir. Peki, bilgiyi elde ettikten sonra kullanıcının sayfanızda daha uzun kalması için ne yapabilirsiniz? Elbette bu aşamada diğer alt başlıklara yönlendirmek uygulanabilecek en temel adımdır.

Örneğin, SEO makalesi nedir, SEO uyumlu metin ne demektir gibi bir sorguyla url adresinize tıklayan kullanıcı, SEO uyumlu makale yazarlığı, SEO uyumlu metinlerin ipuçları ya da bu konuda en sık yapılan hatalar hakkında atılan başlıkları gördüğünde bilgiyi beslemek isteyebilir; konunun diğer kollarını da incelemek isteyebilir. Böylece kullanıcının alt başlıkları takip ederek yazının büyük bir bölümünü okuması sağlanır ve bu da sitede kalma oranı ölçümünü artıracaktır.

Tekdüze bir anlatım okuyucunun içerikten sıkılmasını sağlayabileceği gibi şişirilmiş ifadeler, çarpıcı clickbait başlıklar içeriğe duyulan güveni sarsabilir; fazla uyarıcı olduğundan okuyucuyu yorabilir. Akıcı, açık ve anlaşılır bir dille kaleme alınan makaleler, dengeli ve tutarlı kabul edilir.

Peki, şimdi SEO uyumlu makale nasıl yazılır sorunuza farklı açılardan kilit bilgilerle yanıt verdikten sonra, SEO uyumlu içerik oluşturmanın püf noktalarına doğru yol alalım. Bakalım, SEO odaklı içerik üretirken hangi adımları uygulamak gerekir?

Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır

Seo Uyumlu İçerik Nasıl Oluşturulur? Adım Adım İpuçları!

Seo odaklı içerik üretmek istiyorsanız işinizi kolaylaştıracak bir sisteme ihtiyacınız duymanız an meselesi! Başarılı bir SEO içerik üreticisi makalesini yazarken ve yayına alırken nelere dikkat etmeli? 

Peki, bir makalenin ya da içeriğin hatta kısa bir metnin dahi SEO uyumlu olmasını sağlayan belli başlı kıstaslar nelerdir? İşte tam aradığınız yanıtlar!

1. Adım: Markanı Tanı!

  • İçerik yazılacak web sitesini tanımak önemli!
  • Markanın vizyon ve misyonunu, karakterini yakından incelemek ve gerekli bilgilere sahip olmak yola emin adımlarla başlamak adına kesinlikle şarttır.
  • Üretilen içeriklerin markanın karakteri ile uyumlu olması okuyucunun dolayısıyla arama motorunun o web sitesine karşı güvenini sürdürülebilir kılar.

2. Adım: Rakiplerini ve Hedef Kitleni Analiz Et!

  • Rakip analizi, sanal dünyada hayatta kalmanın anahtarıdır.
  • Rekabetin devamlılığını sağlamak için aynı kulvarda yarıştığınız diğer marka ve kuruluşların ne gibi işler yaptığını, hangi içerikleri ürettiğini, hangi konularda öne çıktığını mutlaka analiz etmelisiniz.
  • Rakiplerin yanında markanın hitap ettiği hedef kitleyi iyi tanımak ve bu kitlenin ihtiyaç duyduğu bilgileri doğru belirlemek önem taşır.

3. Adım: Anahtar Kelime Analizi!

  • Anahtar kelimeler, SEO uyumlu yani arama motorları ile optimize içerikler üretmenin en kuvvetli yoludur.
  • İnternet kullanıcılarının herhangi bir konu hakkında arattığı kelimeler, sizin cebinizdeki verileri oluşturacağı için o kelimeler etrafında sağlam bir çerçeve oluşturmalısınız.

4. Adım: Doğru Bilgiler & Özgün Üslup!

  • Seo uyumlu makale yazmak her ne kadar teknik bir süreç gibi görünüyor olsa da amacımız kullanıcıyı gerçekten memnun eden bir deneyim sunmak.
  • Web sayfanızı ziyaret eden kullanıcı ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere doğru kanaldan, akıcı bir anlatımla ulaştığında bu içeriğin kalitesini yükselteceği gibi kullanıcının bir başka aramasında tekrar sizin sitenizi seçmesi için güven ortamı oluşturur.
  • Kullanıcı devamlılığı, içeriklerin var olan sıralamasını korumada elzemdir.

5. Adım: Etkili Alt Başlıklar!

  • Bir konu hakkında bilgi verirken sistemli ilerlemek mühim. Anahtar kelime kalıpları arasından alt başlık oluşturmaya elverişli olanlar bu aşamada seçilebilir.
  • Adım adım bir anahtar kelime bağlamında "nedir, nasıl yapılır, özellikleri, faydaları, dikkat edilmesi gereken ipuçları" gibi alt başlıkları oluşturmak "giriş, gelişme, sonuç" algısı yarattığından hem sunulmak istenilen bilgileri belirli bir sisteme oturtur hem de sayfada kalma süresini artırır.

6. Adım: Yüksek Kaliteli Görseller ve Estetik Edit!

  • Doğru planlanmış anahtar kelimeler, sistemli alt başlıklar, doğru ve işlevsel bilgiler, teknik SEO kuralları doğrultusunda elbette işe yarar bir stratejidir. Ancak bunun yanında hazırlanan içeriğin estetik algıya hitap edecek şekilde kaliteli ve konuya uygun görsellerle zenginleştirilmesi gerekir.
  • Kimi bilgilerin paragraf kimi bilgilerin maddeler halinde verilmesi de dikkat tembelliğinin önüne geçecektir.
  • Yazının bir bütün halinde değil eşit uzunluktaki 2-3 cümlelik veya 40-50 kelimelik paragraf parçalarına bölünmesi önemlidir.
  • Maddelendirilebilecek bilgiler de ul-li sistemle düzenlenebilir.
  • Anahtar kelimeler ve yazıda yer alan can alıcı bilgiler kalın punto ile vurgulanmalıdır.

7. Adım: Geriye Dönük Güncellemeler ve İçerik Takibi!

  • İçerik yaşayan bir süreçtir. Herhangi bir konuda içerik yazmış olmak, o konu ile ilgili dosyayı kapatmak anlamına gelmemelidir.
  • Verilen bilgiler zaman içerisinde güncelliğini yitirebilir; o hususla ilgili yeni bilgiler internet camiasında yer alabilir. İçerik editörü bu süreci takip eden kişidir.
  • İçeriğin yayına alındıktan sonra 6 aylık veya 1 yıllık aralıklarla güncel bilgilerle, yeni anahtar kelimelerle revize edilmesi kaliteli standartları gereği önemli bir ipucudur.
  • Rakiplerin o içerik ile ilgili ürettiği yazıları takip etmek, var olan yazıda web sitenizden daha fazla bilgi bulunuyorsa bu açığı da kapatmak gerekir.

Seo Uyumlu Makale Yazarken En Sık Yapılan 7 Hata

Seo Uyumlu Makale Yazarken En Sık Yapılan 7 Hata

Seo uyumlu makale yazmanın gerekli tüm püf noktalarına değindikten sonra özellikle yeni başlayanlar için bir rehber oluşturarak aşağıdaki noktalara dikkat etmelerini sağlayabiliriz:

  1. Türkçe içeriklerde Türkçe yazım ve noktalama işaretlerine uymamak, anlatım bozukluğuna yol açan ifadeler kullanmak,
  2. Farklı web sitelerinden kopyala yapıştır, ezbere, niş bilgiler vermek,
  3. Anahtar kelime kullanımında kelime kalıbındaki kök yapıyı değiştirmek veya ek eklemek ya da anahtar kelimeyi hiç kullanmamak,
  4. Anahtar kelimeleri sadece yazının bir bölümünde, paragrafında kullanıp yazının geri kalanında yer vermemek,
  5. Yazıyı düzenlerken hiç görsel kullanmamak veya aynı görselleri farklı alt başlıklarda kullanmak,
  6. Alt başlık ve altında sıralanan bilgilerin birbiriyle tutarlı olmaması,
  7. Yazıda birden farklı hitap dili kullanmak (siz/biz/sen/ben) en sık yapılan hatalar arasındadır.

Seo Uyumlu Makale Yazarlığı Nedir Seo İçerik Editörü Ne İş Yapar

Seo Uyumlu Makale Yazarlığı Nedir? Seo İçerik Editörü Ne İş Yapar?

  • Seo metin yazarlığı, Seo odaklı içerik hazırlamak ve bu içeriklerin hem kullanıcıya hem de arama motoruna uyumlu düzenlemelerini sağlamaktır.
  • Seo yazarı veya seo metin yazarı, arama motoru optimizasyonu hakkında bilgi donanımına sahip olmakla birlikte; akıcı bir yazım kabiliyetine sahip, araştırmacı ruhu gelişmiş kişidir.
  • Seo uzmanının çizdiği yolda, okuyucu deneyimini iyileştiren analizlere uygun, arama motoru algoritmalarına ve kalite standartlarına paralel içerik yazarı Seo metin yazarıdır.
  • Web sitesinin performansını yani içeriklerin tıklanma oranı ve ziyaret süresini göz önünde bulundurarak içerikleri düzenleyebilme kabiliyetindedir.
  • Seo içerik editörü ise, metin yazarının hazırladığı yazı taslağını web sitesinin yönetim panelinde düzenleyip yayına alan kişidir.
  • İçerik editörü, yazıya uygun görselleri seçip gerekli alt başlıklara yerleştirmeli, yazıyı okuyucunun konforlu bir deneyim yaşaması için buna uygun biçimde düzenlemelidir. Anahtar kelime kullanımını da kontrol edebilir.
  • Arama motorlarının değişen algoritmalarını takip ederek bu kurallar doğrultusunda içeriklerin düzenini sağlamalıdır.
  • Belirli aralıklarla rakip analizi sağlayarak rakiplerin aynı konuda ürettiği içerikleri takip edebilir. Böylece var olan içeriğin güncel olmasını sağlayabilir.

Seo Uyumlu Makale ve İçerik Oluşturmanın Püf Noktaları 2

Yorum

WhatsApp'tan Mesaj Gönderin